Hoppa till innehåll

RaukCard

Vi tar nu emot Coins

Vi är glada över att meddela att RaukCard nu tar emot coins för gradering! Detta inkluderar bedömning av myntens skick och autentisering för att säkerställa deras äkthet.
Inlägget för mynt finns i tre olika storlekar: Small, Medium och Large, och kan hålla så gott som alla Pokémon-mynt som lanserats.
Mynten skickas in under samma service som vanliga TCG kort.

Graderingsstandard för mynt

Myntens slutbetyg baseras på tre olika subgrades: ”Surface” (yta), ”Corners” (hörn) och ”Edges” (kanter).
Till skillnad från kort, där även ”Centering” (centrering) ingår, är mynt gjutna i en form och därmed alltid gjutna på samma sätt.
Dock finns ett undantag för pappersmynt, som kan vara ocentrerade eftersom de skärs ut från pappersark och resultatet blir varierande varje gång.
Centreringen mäts utifrån samma kriterier som kort och kan erhålla ett ”OC” (Off-Center) betyg om myntet är påtagligt ocentrerat (under 30/70%).

Subgraden Edges:

  • Subgraden ”Edges” baseras på hur snyggt märket ser ut där plasten sprutas in i formen. För att kanten ska erhålla betyg 10 ska den vara helt perfekt, vilket är otroligt svårt att uppnå på plastmynt jämfört med metallmynt som gjuts på ett annat sätt.
  • För att myntet ska få betyg 9,5 i ”Edges” får det inte finnas någon annan synlig skada på edgen än märket från gjutningen, medan ett betyg 9 kan ha någon väldigt minimal skada utöver märket från gjutningen.

Graderingsskala:

  • 10 Pristine: Ett perfekt mynt med betyg 10 i både ”Surface”, ”Corners” och ”Edges”.
  • 10 Gem Mint: Myntet har i princip en perfekt yta och kanter. Mindre märken efter gjutning och små ytrepor på ytan som inte syns med blotta ögat tolereras.
  • 9 Mint: Myntet är i princip nytt ur förpackningen men kan ha mindre fabriks- och skönhetsfel som små repor och gropar på ytan samt mindre märken på kanterna.
  • 8 Near Mint – Mint: Myntet är i mycket fint skick men visar fler smårepor och skönhetsfel vid närmare inspektion, inklusive små nagg och gropar på kanterna.
  • 7 Near Mint: Myntet är fortfarande i mycket fint skick men kan ha fler djupare repor och gropar.
  • 6 Excellent: Glansen på myntet har börjat avta något med relativt mycket smårepor och mindre defekter som accepteras.
  • 5 och under: Mynten graderas baserat på deras skick efter användning. Ett mynt i 5-skick har normalt slitage i form av repor, lätt färgavfall och nagg, medan ett mynt i 1-skick har grovt slitage med kraftigt färgavfall, många repor och ingen glans.